Свързват Силистра и Кълъраш с корабчета, захранвани със слънчева енергия

Плавателни съдове с електродвигатели, захранвани със слънчева енергия, ще свързват Силистра и отсрещния румънски град Кълъраш. Това предвижда проекта „Чист достъп в трансграничната зона Силистра-Кълъраш“ по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, който е единствен по рода си у нас, пишеparalel44.com. Стойността му е над 230 000 евро.
В рамките на проекта в Силистра трябва да се изградят две пристанища и лиман, плаващ модулен понтон със станция за зареждане на лодки с електрически двигатели и плаващ вълнолом. В цялата система ще се използват възобновяеми електрически източници. Лиманът и другите съоръжения ще могат да се ползват и от рибарите. Проектът предивжда още в Силистра да бъде изграден и соларен паркинг със зарядни станции за електромобили, което ще даде възможност за въвеждане на електрически таксиметров и друг пътнически транспорт до отсрещния румънски град Кълъраш.
Водещ партньор е Институтът по електротехника в Букурещ с участието на румънския научно-изследователския институт КОМОТИ, университетът в Русе, както и общините Силистра и Кълъраш. „Проектът е демонстрационен. С него се цели да бъде насърчено използването на възобновяеми енергийни източници в екологично чисти и енергийно ефективни транспортни системи“, стана известно по време на общественото му обсъждане в дунавския град.