Съветник №1 на "Родопи" става несменяем

Животът

07-04-2014, 10:23

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Безпрецедентното за България решение трябва да бъде гласувано днес, алармират от общината

Безпрецедентно за България предложение залегна в дневния ред на съветниците от община "Родопи" за днес. То касае начинът, по който може да бъде сменен председателят на местния парламент Георги Цанков, съобщават от общината. Месец и половина след избирането му съветниците се готвят да гласуват, че не може да се правят предложения за прекратяване на правомощията на председателя по-рано от 6 месеца след избирането му. Първият сред равни няма да може да бъде заменян и 6 месеца след обсъждане на предложение за смяната му.

Друг парадокс е процедурата по която може да се случи това. Ако някой реши да внесе предложение за предсрочното му освобождаване, то искането ще влезе първо в постоянната комисия в местния парламент по "Законност и ред" и ако тя прецени, може да отхвърли подобно предложение или да го приеме и тогава да го внесе за гласуване в Общинския съвет.

Наблюдаваме нещо невиждано, безпрецедентно и незаконно, твърдят юристите на "Родопи". Те ще сезират областният управител Венцислав Каймаканов, ако решението бъде прието.

Напрактика по този начин наскоро назначения за председател на Общинския съвет в "Родопи" Георги Цанков става несменяем.