НАТО призова съюзниците си да попречат на Русия да "разпокъса" Европа

Чешкият президент иска сили на Пакта в Украйна при руско нахлуване

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призовава в своя статия за британския в. "Дейли Телеграф" съюзниците на алианса трябва да отговорят на опита на Русия да "разпокъса" Европа, като отделят повече средства за отбрана, предават световните агенции.

По думите му "Кремъл се опитва да върне времето назад и да раздели Европа на нови сфери на влияние" и НАТО е принудено да отвърне на руската политика в Украйна. В същото време подчертава и, че никой не е заинтересован от евентуално връщане към времето на Студената война.

"Благодарение на нашите съюзници от двете страни на Атлантика ние удвоихме броя на изтребителите, патрулиращи въздушното пространството на балтийските страни. Патрулираме в небето на Полша и Румъния с помощта на самолетите за далечно следене АУАКС, съюзниците увеличиха и присъствието си в Черно море", предупреждава Расмусен.

Генералният секретар на НАТО изразява готовността на алианса "да защитава всеки съюзник по всяко време". "В дългосрочен план, липсата на достатъчна сигурност може да коства по-скъпо, отколкото инвестирането във военни ресурси сега", смята Расмусен.

Призивиът на шефа на алианса става факт на фона на все по-покачващото се напрежение в Източна Украйна. Преди ден проруски активисти организираха шествия и протести в областните центрове Донецк, Луганс и Харков, след което по един и същ сценарий нахлуха в сгради на държавни институции в двата града.

Междувременно чешкият президент Милош Земан призова Западът да изпрати войски в Украйна, ако се стигне да опит от страна на Русия да анексира източната част на страната, предаде Ройтерс.

"В момента, в който Русия реши да разшири териториалната си експанзия в източната част на Украйна, това ще бъде границата", заяви Земан в предаване на чешкото обществено радио.

"Тогава аз ще пледирам не само за най-стриктните санкции на ЕС, но дори и за бойна готовност на Северноатлантическия съюз, като например сили на НАТО да влязат в Украйна", каза чешкия президент. "Дори и за мен - а аз не съм ястреб - би било нещо като червена линия да се направи опит да се анексира източната част на Украйна", добави държавният глава на Чехия.