ГЕРБ печели "изборите" в мрежата

Животът

07-04-2014, 12:18

Автор:

News.bg, Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

АБВ отхапва една трета от електората на БСП

Мащабно социологическо проучване на предизборните нагласи на избирателите онлайн проведоха в последните 2 месеца Alternative Media Group и Web Media Group, част от които са е информационните портали "БългарияУтре“ и News.bg.
За разлика от социологическите анкети, платени от партиите и направени чрез раздадени въпросници на обичайните хиляда респонденти за всяка агенция, в допитването на WMG и AMG своя вот в аванс преди европейските избори дадоха 22 581 читатели на медийната група.
Всеки от тях можеше да гласува само веднъж. Така изследването на онлайн нагласите в пълна степен може да претендира за представителност на данните и обективност на направените изводи.
Извадката е уникална по рода си, защото обобщава мнението на онлайн потребители на възраст от 18 до 64 години (72% от тях - между 18 и 45 г.) от цялата страна.
Отговорилите са предимно от големите градове и областните центрове в страната, 86% от тях живеят в град (54% в такъв с над 100 000 жители), а 14% са от селата. 51% от анкетираните са с висше образование, 45% със средно, а 4% признават, че не са завършили гимназия.
Трябва да се обърне внимание и на продължителността на анкетата. Двумесечният срок на провеждане показва, че става въпрос за устойчиви предпочитания, а не за данни, резултат на моментна пристрастност към една или друга политическа формация.
Според резултатите опозиционната ГЕРБ печели повече от постигнатия от партията резултат на парламентарните избори през 2009 г., когато получи 117 депутати и състави кабинет с премиер Бойко Борисов. Подкрепата за най-голямата дясна партия у нас е равномерна в цялата страна, като все пак се забелязва отчетливо надмощие там, където опозицията има своите успешни кметове – София, Стара Загора, Благоевград. Факт очевидно доказващ оценката, дадена от гражданите за техните местни управници, което е и своеобразна загрявка за местните избори догодина. Резултатът във Варна пък потвърждава цифрите от вота на извънредните кметски избори там - месец след парламентарните през 2011 г. Географският анализ на данните показва също и, че битката за Брюксел по-скоро ще се проведе на местна почва, по родни теми, далеч от европейския дебат.
Гласувалите за ГЕРБ 41,56% (9399 души) са два пъти повече от обичайно обявените от социолозите 20 процента, което доказва наличието на скрит вот за опозицията. Неговите корени се крият в две допускания: първо – страх на хората от репресиите на властта, което респективно им пречи да изразят свободно политическата си воля в традиционните анкети; второ – ясен знак, че изборите няма да се решат в малките населени места, каквато е обичайната теза на коментатори и анализатори, а основно в столицата, Пловдив и край морето. Аргумент, доказващ и тенденцията преди избори да се мобилизира протестен вот срещу управляващите.
Нещо повече: за първи път в новата ни демократична история този вот ще отиде в партия, управлявала допреди година. Причините за това могат да бъдат намерени в скандалите около последните парламентарни избори и аферата "Костинброд", както и в пресищането на избирателя от появяването на поредния нов политически "месия" преди всеки вот.
Впечатление прави и високият процент гласували за официално регистраната вече коалиция на партиите от „Реформаторския блок“. За тях са дали гласа си 12,62% от он-лайн избирателите (2854 от участниците). Според резултатите десницата в лицето на ГЕРБ и Реформаторите печели повече от половината вот, което е силен и ясен знак към лидерите й в София. Но може би за пореден път гласовете на десните избиратели ще се разпилеят, а това, както винаги, ще е от полза единствено на управляващите от БСП и ДПС.
Добро представяне демонстрира и формацията на Първанов – АБВ. Водената от Калфин листа дава силна заявка за минаване на високия праг, което би донесло на бившия външен министър нов мандат в Европарламента. Гражданската инициатива на президента (2002-2012) е "отхапала" една трета от вота на левицата - 5,51% (1245 от анкетираните) за АБВ при 11,01% (2462) за БСП.
Не трябва да се пропуска обаче фактът, че управляващите социалисти, за разлика от реформаторите, например, имат сериозен резерв в селските райони, където достъпът до Интернет е сравнително ограничен. Това в пълна сила важи и за ДПС, получили едва 1,04% онлайн (236 от запитаните).
Докато управляващата коалиция има сериозен запас „скрити гласове“ в малките населени места, то движението на президента Първанов демонстрира сериозна перспектива в най-големите градове на страната – София, Пловдив, Варна и Бургас. Причините за това са две: от една страна високият рейтинг и разпознаваемост на лидера на АБВ, а от друга - фигурата на Ивайло Калфин – участвал в много инициативи, свързани със стимулиране на заетостта сред младите, факт обуславящ позитивния му образ сред активната аудитория.
Любопитна остава ситуацията около партията на Бареков, която получава слаб резултат: 3,13% (708 души), на фона на досега даваните й проценти от социолози и политолози. Коалиционният партньор на "България без цензура" - ВМРО, присъства отделно в допитването с 2,19% (495).
Парламентарно представената "Атака" взема 9.01% (2037 от гласувалите), а останалите на косъм под 4-процентната бариера през 2011 г. НФСБ сега са едва с 2,53 (573).
Останалите гласове са пръснати между РЗС, НДСВ, Лидер или са в графата "Други партии".
Прави впечатления ниският процент на заявилите, че няма да гласуват - 1241 от участниците в проучването (5,49%). При конвенционалните анкети този процент е около 30. Това доказва качеството на интернет аудиторията от гледна точка на готовност за активна позиция и осъзнаване на значението на гласуването.
Изводът е ясен: младата и активна аудитория в онлайн пространството, неподатлива на корпоративен вот и купуване на гласове, избира ясно и в дясно. Остава да видим дали нейните лидери ще разчетат правилно отправените към тях послания.