Роми горят гуми в уникална тракийска гробница край Пловдив

Мисия Пловдив

07-04-2014, 13:40

Снимка:

БТВ

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Малцина пловдивчани знаят за Филиповската гробница, днес тя е руина

Уникална тракийска гробница се руши в покрайнините на Пловдив, съобщава БТВ.

Тя е недалеч от квартал Филипово и е превърната от местните роми в крематориум за автомобилни гуми.

Филиповската тракийска гробница е единствената добре запазена в района, но малцина пловдивчани знаят за нея. Теренът наоколо е превърнат в незаконно сметище. В погребалните камери се горят гуми и кабели. От високата температура уникалните каменни блокове вече са напукани. В древната погребална камера са разхвърляни порно списания, останки от умрели животни...

Ромите от близката Шекер махала не крият, че използват гробницата, както намерят за добре.

Да, да, влизал съм вътре. Нищо няма. То преди са вадили от там злато от гробницата. Те горят там кучета, влизат вътре, разказва пловдивчанин.

Две стаи има там. Всичко е празно. Огън гори. Децата някой път си играят. Това е. Хора гледат, а като завали дъжд бягат вътре, за да не се мокрят, допълва друг.

Филиповската гробница е изградена със свод от продълговати камъни. Подобна конструкция имат само античните сгради в Мала Азия.

От научна гледна точка тя е много интересна, тъй като тя е единствената в рамките на древния Филипопол, която е от предримския период, от IV – III век преди Христа, посочва Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив.

Гробницата е разграбвана няколко пъти от иманяри. Но дори и след тези набези археолозите са открили ценни находки, които доказват, че там е погребан високопоставен тракийски аристократ. Кисьор разказва, че са открити части от златен венец, една сребърна монета на Филип Трети Редей, части от метални и глинени съдове, внос от Гърция.

През 70-те години е имало проект за превръщането на гробницата в туристически обект. Днес наоколо властва мизерията.

По проект има път, който е с дължина един километър и който трябва да се изгради, ако евентуално това стане туристическа атракция, посочва кметът на пловдивския район "Северен" инж. Ральо Ралев.