Таксите в Пловдивския университет остават без промяна

Мисия Пловдив

07-04-2014, 16:30

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Бакалаврите плащат между 340 и 660 лева, магистратурите стигат до 3000 лева

Няма да има промяна в годишните такси за студенти на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", каза за Plovdivutre.bg проф. д-р Запрян Козлуджов - ректор на ВУЗ-а.

В онлайн страницата на учебното заведение все още няма публикувани данни за учебната 2014/2015 година, но таксите няма да са по-скъпи от миналогодишните, допълни той.

Без промяна е и заплащането за полагане на кандидатстудентски изпит - 30 лева. За всеки следващ бъдещите висшисти ще доплащат по 20 лева.

Освободени от кандидатстудентски такси са: инвалидите с първа и втора група инвалидност – над 70%, военноинвалидите, кръглите сираци до 26-годишна възраст, майките с три и повече деца. Близнаците, които кандидатстват едновременно в университета, заплащат по 50% от сумата за кандидатстване.

Годишните такси в ПУ ще варират между 340 и 660 лева за балакавърска степен в зависимост от формата на преподаване и направлението.

Най-ниски са тези на педагогическите специалности – 420 лева на година за редовна и 340 за задочна форма на обучение, а за Актьорство за драматичен театър, Джаз и поп изпълнителско изкуство и Музика по 660.

Между 300 и почти 3000 лева на семестър пък ще струва магистърската степен. Най-скъпи остават специалностите: Инвестиционен мениджмънт в телекомуникациите, Оптофотоника, Инженер по информационни и комуникационни системи, като за последните 2 студентите ще трябва да "кихнат" по 1955.83 лева на семестър. Приятните 2933.74 за 1 семестър струва "Специална и приобщаваща педагогика (на английски език)". 

Най-евтини магистратури си остават по педагогическите специалности - до 500 лева.

Основните български университети няма да променят таксите си за следващата учебна година, става ясно от проект за постановление на Министерски съвет, качен на страницата на Министерството на образованието и науката (МОН).

Ако постановлението бъде прието, таксите в държавните университети ще се движат между 115 и 1450 лева. Най-евтино излиза ученето на специалности в областта на педагогиката и администрацията, а най-скъпо е за тези, които са избрали медицината и изкуствата.

Само 8 ВУЗ-а ще искат повече пари от възпитаниците си наесен, но ПУ не влиза в тази графа.