ГЕРБ: Работата на РИК е опорочена

Мисия

07-04-2014, 16:45

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ печели "изборите" в мрежата

Според старозагорските депутати гласуването ще бъде контролирано

С фалстарт и правни абсурди започва работата на Районната избирателна комисия, категорични са старозагорските депутати от ГЕРБ, пише Дарик.

Според решение на ЦИК, районната комисия в Стара Загора е трябвало да встъпи в правомощията си на 4 април. Комисията обаче, не е работила нито в този ден, нито в следващите два, което е създало пречка за подаването на жалби в установения от закона срок, смятат народните представители. Това е и причина да не бъде внесена жалба от гълъбовските общински съветници на ГЕРБ срещу заповед на кмета Николай Тонев за образувана избирателна секция в частен автосервиз.

„Оказва се, че РИК не работи и жалбата няма къде да бъде внесена, а според изборния кодекс заповедта на кмета може да бъде обжалвана в тридневен срок. Имаме сериозни опасения, че вотът в тази секция може да бъде опорочен, а чрез камерите, които са разположени по закон в автосервизите, гласуването ще бъде контролирано", коментира депутатът Пламен Йорданов.

Жалба за гълъбовската секция е изпратена и до ЦИК, откъдето до този момент също няма отговор.

Според депутатите от ГЕРБ консултации за състав на РИК в Стара Загора също са опорочени, тъй като не е постигнато съгласие между партиите. В заявлението, което областният управител Живка Аладжова изпраща до ЦИК обаче се твърди точно обратното, поясни Йорданов.