Две общини слагат шнорхела за чистка под водата

Несебър и Созопол отново ще се гмурнат за да извадят тонове желязо от дъното на Черно море

За чисти води в акваторията на несебър и Созопол ще далдисат водолази в двете туристически общини. След като през 2011 година несебър даде старт на почистването на морското дъно, по време на инициативата "Да изчистим България за един ден", тази година Созопол също ще се включи с опитни водолази, които ще извадят на суша различни тежки отпадъци, изхъврлени от нехайни туристи или местни жители.

Оказа се, че по време на акциите в рамките на три години от водите край Несебър са извадени стотици тежки отпадъци и вещи, достойни за музей на модерното изкуство.

Сега мащабната акция за почистване на крайбрежните води и пристанището в Созопол стартира Българската федерация по подводни спортове. 

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи и председателят на на БФПС Атанас Катрафилов се договориха за съвместната кампания, която е под наслов „ Да изчистим България за един ден под водата“. В нея ще се включат близо 50 водолази от федерацията, които ще почистят от отпадъци“ гавана“ на пристанището в Созопол. В почистването на морското дъно и крайбрежните води ще се включат и рибарите от Рибарското дружество в града, които ще помагат с лодки за придвижването на водолазите и превозването на събраните отпадъци.