Лечебната сила на мъркането

Животът

07-04-2014, 17:46

Снимка:

Flickr/deadoll

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вибрациите на котките намаляват риска от сърдечен удар

Оказва се, че има някакво древно ветеринарно поверие, което гласи, че оставиш ли един куп счупени кокали в компанията на котка, ще ги откриеш излекувани. Звучи като нещо, в което и баба ви не би повярвала, но изглежда, че зад него може и да има резон. Благодарение на мъркането.

Никой не знае със сигурност защо котките мъркат. Много хора смятат, че това е техният начин да вокализират удоволствие, както и да общуват с малките котенца, но има сериозна вероятност истината да се крие в недотам приятните моменти от техния живот. Знае се, че писаните мъркат и в ситуации на стрес, както и когато са болни, контузени или умиращи.

Именно това несъответствие е в основата на научния интерес по отношение на мъркането и механизмите за неговото произвеждане, които също все още са обект на дискусия.

Знае се, че въпросните звуци се издават както при вдишване, така и при издишване посредством ритмично свиване на мускулите на ларинкса и диафрагмата. Известно е, също така, че тяхната честота варира между 25 и 150 херца. За звуковите честоти в този диапазон се предполага, че могат да имат положително въздействие както върху костната плътност, така и върху цялостта на меките тъкани като мускули, сухожилия и ставни връзки.

Според едно изследване това се случва благодарение на лекия анаболен стимул, който вибрациите оказват върху тези телесни структури. Това е важно не само за възрастните с дегенеративни заболявания, но и за страдащите от контузии, както и за хора като астронавтите, които губят костна плътност и страдат от мускулна атрофия вследствие продължителните периоди на безтегловност.

Разбира се, това не прави котките някакви невероятно благородни и загрижени за здравето на човечеството създания. Дори и да приемем, че функциите на този механизъм са чисто лечебни, той вероятно е възникнал като енергоспестовен способ за тренировка на опорно-двигателния апарат по време на физическа пасивност (все пак става дума за животни, които спят средно по 13-14 часа в денонощието).

В опит да намеря повече информация по въпроса, попаднах и на следната инфографика, която вероятно ще се хареса на тези от вас, които са фенове на котките и техните звуци. Според нея (обърнете внимание, че източниците, на които се позовава, са предимно популярни статии и сайтове, а не научни изследвания) котешкото мъркане може да съдейства и за:

  • Успокояване на нервите (антистрес)

  • Редуциране на симптомите на задух (диспнеа)

  • Намаляване на риска от сърдечен удар с 40% (!!!)

  • Намаляване на кръвното налягане

  • Лечение на инфекции и подувания

820977Visually

В крайна сметка се изкушавам да заключа, че колкото вероятно е котките да мъркат в демонстрация на щастие, толкова е и допустимо да го правят и в опит за самолечение и възстановяване. От това човечеството може и да извлече някаква полза, но тя би била пренебрежима в сравнение с всичко онова, което тези пухени и манипулативни създания са ни принудили да им предоставим.  

Източник: fitwell.bg