12 лева и нагоре агнешкото по Великден

В кошарата агнетата са поне наполовина по-евтини

Цената на агнешкото месо този Великден е от 12 лева нагоре. Такава е в повечето вериги. Цената на живо тегло пък е между 4 и 6 лв. за килограм.

Оскъпяването е в пъти, но се дължи на това, че в София, Пловдив, Варна и други големи градове агнешкото във фермите е било капарирано месеци по-рано от големи прекупвачи, магазини, дори от приятели на фермерите. Сега на практика агнета за продан почти няма, съобщава bTV.

Вкусното агне трябва да бъде отгледано по естествен път. То трябва да е около 20 килограма и да е така нареченото млечно агне - натрупало тегло преди всичко от мляко.

По пътя от кошарата до витрината агнешкото минава през няколко ръце и разбира се, всеки си слага печалбата. Така цените стигат до 13,50 лв. за агнешка плешка и 15,50 лв. за агнешки бут.

На витрината пише "Произход България" и според търговци от 13 до 15 лв. е справедливата цена за българско агнешко месо в магазина.

В кошарата агнетата са поне наполовина по-евтини, но проблемът е друг. Хубави български агнета трудно стигат до магазина, просто защото са в малки количества.

В края на миналия месец министърът на земеделието и храните Димитър Греков увери, че няма основание за поскъпване на агнешкото за наближаващите празници. Според него у нас се произвежда достатъчно количество качествено агнешко месо с чудесни вкусови качества, което може да задоволи търсенето от страна на потребителите.