Представят световноизвестен бестселър в Пловдив

Мисия Пловдив

08-04-2014, 07:11

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес от 18.00 часа в ПУ

Представят световния бестселър "Екзодус" от Леон Юрис в Пловдив. Събитието ще се състои днес от 18.00 часа в V-та аудитория на Пловдивския университет на ул. "Цар Асен" 24.

Организира се от Философско-историческия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", със специалното съдействието на организация "Християни приятели на Израел в България".

За автора и неговата книга, станала световен бестселър, ще говорят Емил Кало и Валентин Кръстев, а избрани откъси ще прочете актьорът Стоян Алексиев.

Книгата е определена за литературен феномен с международно значение – роман, чийто сюжет се развива възходящо, разказващ за едно от най-драматичните геополитически събития на 20 век.

Едно от безспорните качества на този роман, заемащ второ място в една интернет класация на 100-те най-велики еврейски книги, е въздействието му, сграбчващото сърцата на най-широк кръг от читатели. Тайната на това въздействие е в искреността и симпатията на автора при описването на основните действащи лица, с които той е населил романа си и в хуманността на идеите, които внушава. Героите му печелят читателите с изключителното си себеотрицание, твърдост, смелост и жертвоготовност, представени като характерни черти на огромна част от представителите на многострадалния еврейски народ, осъществил хилядолетната си мечта за възвръщане на отнетата му родна земя. Но възстановяване не на всяка цена, не отнемайки правото на населяващите я при завръщането му в нея да продължат да живеят там, а чрез усвояване и облагородяване на пустинни и неплодородни райони с денонощен труд при нечовешки условия, вдъхновен от неизкоренима любов към род и родина. Това чувство е толкова силно, че обзетите от него са готови да подтиснат и пожертват в името на тази любов дори своето лично щастие. „Аз не съм като другите мъже... може да минат години... може никога повече да не призная отново, че нуждата ми от теб е на първо място, преди всичко друго... преди нуждите на тази страна. Ще можеш ли да разбереш това?” – казва Ари Бен Канаан на любимата си, Кети Фримонт.

Ако си представим някое друго място и някой друг изстрадал и прокуден народ, с други обичаи, традиции и култура, решил да си възвърне земята, в която са корените му, разказът на Леон Юрис би имал същото общочовешко звучене и смисъл на зов за мирно съвместно съществуване на хора с различни религии, бит, култура – нещо напълно постижимо, стига да са налице взаимно зачитане на своеобразието на другите и желание, и решимост за водене на достоен живот, основан на изконни ценности като правото на щастие, свобода и независимост. Романът пресъздава историята за възкръсването на Израел по един невероятен начин. Авторитетният „Крисчън Хералд“ написа преди години: „Един от най-завладяващите романи на века … роман, който трябва и не може да не бъде прочетен!“

Леон Юрис е роден в Балтимор през 1924 г. Заради проблеми в семейството постъпва в армия на 17 години. Участва в редица бойни действия, след което започва да работи като журналист. Световна слава му носи „Екзодус”, публикуван през 1958 г. В него той разказва по неповторим начин събитията предшестващи създаването на държавата Израел и войната за независимост. Книгата е преведена на много езици (50) и продадена в над 7 млн. тираж. През 1960 г. „Екзодус” е филмиран, в главната роля играе Пол Нюман. През 1971 г. е игран и мюзикъл на Бродуей.