Бобовите култури са полезни за сърцето

Разлика между представителите на семейството не е открита

Всекидневната консумация на порция боб, нахут или някаква друга бобова култура намалява нивото на лошия холестерол. Става дума за липопротеин с ниска плътност или LDL. Този вид холестерол е наричан лош, защото излишъкът му в кръвта води до атеросклероза на съдовете на сърцето.

Канадски учени открили, че лошият холестерол намалява с 5%, ако човек консумира средно 6 пъти седмично порция бобови изделия. Особена разлика между ефекта на различните представители на семейството – нахут, боб, леща или грах, не е открита. В изследването са включени 1037 мъже и жени, голяма част, от които са били на средна възраст. Някои от опитите включвали здрави възрастни, а други – такива, които са застрашени от умерен риск от сърдечни проблеми.

При онези, които включили представители на семейство бобови в диетата си, нивата на лош холестерол намалели с 0.17 точки средно за 6 седмици, информира livescience.com. Резултатите бяха публикувани вчера в списанието на канадската здравна асоциация.