Малолетни джебчийки плъзнаха по бургаските молове

С наближаването на летния сезон все повече ловки крадци ще атакуват региона

Ръст на джебчийските кражби се наблюдава в Бургас през последните няколко седмици. С наближаването на летния сезон все повече гастрольори ще нападат родното Черноморие. В момента на прицел на ловките крадци основно са моловете в морския град, които вече приеха първите туристи.

Джебчийските банди използват предимно малолетни и непълнолетни момичета да вършат черната работа. Децата бият по-малко на очи, в повечето случаи не подлежат на наказателна отговорност и не на последно място трудно могат да разкрият останалите по веригата.

Според разследващи подобни престъпления се доказват все по-трудно. Дори и да заловят преките извършители на кражбите, служителите на реда рядко успявали да стигнат до „мозъка” на операциите и да разкрият цялата група джебчии, които обикновено се ръководели от хора на високопоставени членове на влиятелни ромски фамилии.

След близо едноседмично разследване полицията в Бургас успя да разкрие един подобен случай. Ченгетата заловиха две непълнолетни джебчийки на 15 и 17 години от Българово. Девойките обрали млада бургазлийка в един от моловете в града. Двете момичета са разследвани от полицията и за други подобни престъпления.