Пловдив с паметник на загиналите при трудови злополуки

Мисия Пловдив

08-04-2014, 13:22

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Пред зала "Строител"

Ще има ли Пловдив паметник на загиналите при трудови злополуки? Това ще решава местният парламент на сесията си в четвъртък. Предложението е внесено от кмета Иван Тотев по молба на Фондация "Център за безопасност и здраве при работа", "Бултекс 99", Търговско-Промишлената камара, подкрепени от Областния съвет по Условия на труд и работници от Пловдив.

Мястото, определено за монумента е пред зала "Строител". Средствата за вдигането му няма да са за сметка на общината, се сочи в предложението до съветниците.

Повод за вдигането на паметника е Световният ден по безопасност и култура на труда – 28 април. Пловдив пък се е утвърдил като място за провеждане на националните чествания, се посочва още в предложението.

Паметникът ще представлява бронзова пластина с височина 130 см върху постамент - пресечена пирамида с височина 80 см, изготвена от армиран бетон и облицован с черен гранит.

През изминалата 2013 година при изпълнение на трудовите си задължения са пострадали 2 768 работници и служители.

От общия брой трудови злополуки 2 264 (82%) са станали на работното място, 504 (18%) са се случили по време на отиване или връщане от работа. Регистрирани са 92 смъртни случая. 12 са злополуките, довели до инвалидност. Загубените календарни дни са общо 154 846, сочи статистиката.

Близо една четвърт от трудовите злополуки през 2013 г. са в сектор "Преработваща промишленост". На второ място е секторът "Транспорт", след това се нареждат "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" и "Строителство".