Търсиш си работа? Пусни обява във Фейсбук

Използвай социалната мрежа, но внимавай как изглежда профила ти

Tърсене на работа? Как най-често го правите? Казвате на ваши приятели и познати, че имате нужда от работа, преглеждате сайтове, четете обяви. Има ли начин нещата да стават по-бързо и по-лесно? ДА! Все повече се пише и говори за социалните мрежи и как те навлизат в личния живот и в бизнеса.

Време е да разберете как да използвате ФБ профила си за едно по-добро бъдеще, а не просто за забавление.

Много компании вече имат корпоративни профили и публикуват обявите си за работа във Фейсбук. Ако някоя ви интересува, следете активността й в интернет пространството. Ако е висока, значи фирмата е в крак с времето. Не се предоверявайте на негативните мнения на бивши служители или злобни конкуренти.

Вече за никого не е тайна, че едно от първите неща, което гледат бъдещите евентуални работодатели са профилите в социалните мрежи. Специалисти по човешки ресурси често споделят в интервюта, че ключов елемент във визията на кандидатстващия е поведението му в социалните мрежи. 

Интересен и нестандартен съвет: Предизвикайте работодателя си, като публикувате своя обява във Фейсбук, че си търсите работа!

Това което помага на имиджа Ви в социалните мрежи при търсенето на нова работа е:

- професионална профилна снимка

- показване на широк кръг от интереси

- да сме креативни в социалните мрежи

- добър предишен опит и образование

- добри комуникационни умения.

Нещата, които отдръпват работодателите са:

- кандидати публикуващи неподходящи и провакативни снимки

- информация относно употребата на алкохол и наркотици

- злословене по адрес на предишни работодатели

- дискриминационни изказвания на расистка, полова, религиозна и др основа

- подвеждаща или невярна информация за квалификацията на търсещия работа

- лоши комуникационни умения.

Не е достатъчно само да имате добро CV, за да се преборите за интервю при мечтания работодател и в последствие за позицията, за която кандидатствате. Важно е и да имате изграден и поддържан имидж в интернет пространството. Социалните мрежи са просто една платформа, а изборът за това как ще изглеждате в тях и какво впечатление правите си е лично Ваш.