Ново бебе проплака в столичния Зоопарк

Малко пони се е родило преди броени часове

Само преди броени часове в Зоопарка в София се е родило пони, информира Агенция "Фокус".

Животинчето е рожба на майката Марта и бащата Вихър. Най-вероятно то е момиченце, но засега лекарите не могат да кажат със сигурност, тъй като е много малко и все още е рано да се влиза в бокса при него и майката.

Все пак се знае, че бебето е черно на цвят - като татко си, макар майка му да е бежово-бяла.

"Черно на цвят е, на няколко часа е, суче на крака, в момента - спинка. Предполагам, че е от женски пол, тъй като има малка типична глава, но не съм сигурен на сто процента. В момента не можем да влезем в бокса, тъй като майка му го пази, не искаме да го тормозим, докато не укрепне, и докато вторичните полови белези не станат видими", разказва ръководителят на Ветеринарната клиника в Зоопарка д-р Николай Скендерски.

По думите му историята на бащата Вихър е известна заради неговия "луд късмет". Имал е коса фрактура на крайника, но лекарите са успели да спасят живота му с "подходящи сили".

Засега понито си няма име - ще получи такова, когато се разбере със сигурност пола му. Според д-р Скендерски обаче би било много добро предзнаменование, ако в Годината на коня се роди женско конче. Женското пони носи знак за плодородие, допълни той.

Нищо чудно, че в пролетния сезон Зоопаркът става първи дом на още много малки животники.

"Имаме малки мармозетки, всичко мъти, ври и кипи в Зоопарка в момента", разказва главният ветеринар.

Майката на новото пони, Марта, ражда конче почти всяка година. "Тя се оказа много добра майка", коментира той.

По думите му - определено животните се чувстват добре и голямото внимание на посетителите не ги смущава. Д-р Скендерски заключи: "Логичният извод е следният: След като има размножителен процес, значи не сме за оплакване. Щом биологията върви, раждат се бебета, животните определено се чувстват добре".