Оставете телефона, докато шофирате (видео)

Американското правителство тръгна на поход срещу немърливите шофьори

Немалка част от катастрофите могат да бъдат избегнати. Особено тези, предизвикани от писането на съобщения или говоренето по мобилен телефон.

За да намали този вид произшествия, американското правителство реши да пусне поредица от реклами. Те са с шокиращо съдържание и целят да обърнат внимание на шофьорите, които са фенове на играта с мобилни телефони по време на шофиране, информира Yahoo news.

В първия клип се вижда група млади хора, които се возят в кола. В един момент тя е отнесена от магистралата от тежък камион, тъй като момичето зад волана е решило да си пише с някого и пропуска знака „стоп”. В следващия кадър виждаме полицай, който заявява: „Никой не обича да бъде спиран от полицията. Ако я бях видял как си пише по телефона, докато кара, може би щях да спася живота й”.

Клипа може да видите тук:

Според статистика на националната асоциация за сигурност на магистралите (nhtsa.gov) 71% от тийнейджърите и младите хора признават, че са писали, изпращали кратко съобщение, докато са шофирали. Същевременно още повече – 78% от тийнейджърите и младите възрастни признават, че са получили и прочели съобщение, докато са шофирали.