Самоосигуряващите се декларират дължимите данъци за първото тримесечие

Парите

09-04-2014, 09:38

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

176 лекари, адвокати, стоматолози и др. физически лица от областта, които се самоосигуряват, са декларирали доходите си за първото тримесечие, като са посетили офиса на НАП в Добрич. От местната структура на Агенцията напомнят, че  до края на месец април 2014 г. всички физически лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001) за данъци, дължими за първото тримесечие на 2014 г. Декларацията се подава три пъти годишно – в сроковете за внасяне на дължимите данъци.

От НАП напомнят още, че тъй като за последните три месеца на годината авансов данък не се дължи и не се декларира, в годишната данъчна декларация за облагане на доходите, придобити през 2013 г., физическите лица ще имат данък за довнасяне.

Декларацията се подава също и от всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък.

Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително и общините.

Повече информация за попълване на декларациите, плащане на данъците и   срокове, може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.