39 фирми идват за "лов на мозъци", търсят стажанти за лятото

Мисия Пловдив

09-04-2014, 20:59

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Бизнесът се среща с младежи и студенти в Техническия университет

Тридесет и девет фирми идват за „лов на мозъци“ в Техническия университет-София, филиал Пловдив.

Арсенал - най-голямата оръжейна компания в България търси стажанти от Техническия университет за отлично платен летен стаж. Тя е една от тридесет и деветте компании, които утре – 10 април от 10 часа идват в Техническия университет , за да си намерят инженери, които ще приемат да стажуват за 2 до 3 месеца при тях. Интересът и от страна на фирмите, и от страна на студентите наистина е голям, а конкуренцията е силна – коментира доц. д-р инж. Въльо Николов – заместник директор на Техническия университет. За да привлекат вниманието на потенциалните си стажанти още с първото си представяне тук, фирма Литекс моторс  ще представи пред университета 2 свои автомобила. До тях ще бъдат и 5 ретро автомобила от клуб „Ретроавтомобили“ в Пловдив.

Дните на летните стажове се провеждат за трети път и се оценяват като перспективен начин за повишаване на практическата подготовка и привличане на инженерни кадри. По инициатива на мениджърския екип на фирма  Арсенал – Казанлък, филиалът на Техническият университет в Пловдив създава нова програма за следдипломна квалификация на оръжейни инженери. Както и на млади кадри, които излизат от университета. Имаме капацитет да обучаваме оръжейни специалисти, защото няколко от добрите ни преподаватели са завършили висшето си образование в Политехническия университет на руския град Тула, каза доц. Николов. Той припомни, че филиалът на Техническия университет в Пловдив е започнал да се развива най-напред като Факултет за специална подготовка, обучавайки кадри за военната индустрия на България през 80-те години. Освен оръжейниците от Казанлък, за първи път на „лов за мозъци“ в Техническия университет  идва и фирма, която произвежда ракети и системи за борба с градушките.

Успоредно с Деня на стажовете от 10 часа ще започне научна конфренция за студенти, докторанти и млади учени в Дома на техниката - Пловдив.  Бъдещите инженери и научни работницище покажат своите технически и коонцептуални решения за развитието на транспорта, както в Пловдив и в България, така и представите си за транспорта на бъдещето.