В Стара Загора отбелязват 1200 години от смъртта на Кан Крум

На 11 април 2014г. /петък/, от 11.30 ч. в Регионалния исторически музей ще бъде отбелязана годишнината от смъртта на Кан Крум.

Организатори на събитието са Община Стара Загора, Изпълнителният комитет на Синдиката на българските учители, колективът на ІV ОУ „Кирил Христов” и Регионалния исторически музей.

Инициативата е подкрепена от колектива и ръководството на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр.Кърджали, вестник „Старозагорски новини”, Историческо дружество „Българска орда” – Стара Загора.

На 13 април 2014 година се навършват 1200-та години от кончината на средновековния български владетел, разбил аварите и утвърдил България като трета равноправна сила в Европа.

Очаква се и други институции, родители, ученици и граждани да се присъединят и по свой начин да отбележат великите дела на славния наш предшественик, любимец на Тангра и основател на Пеща.

Кан Крум, възкачил се на престола след кан Кардам, със своето законодателство уеднаквява правата на всички, живеещи в млада България. По този начин започва дълъг процес на консолидация и държавен центризъм, довели до решително нови перспективи пред държавата. Произнесъл първата славянска дума „наздраве” с вино в чаша, направена от черепа на нашия неумолим враг, Кан Крум мрази лъжата, коварството, кражбата и клеветата и в своето управление яростно се бори против тях.