Обучават студенти как да оказват спешна помощ

Мисия Пловдив

10-04-2014, 07:07

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

"Дни на медицинската наука" в Пловдив

Практическо обучение за спасяването на пациент в клинична смърт ще се проведе в рамките на Дните на медицинската наука, които се провеждат от 10 до 12 април в Медицинския университет в Пловдив.

Кардиопулмоналната ресусцитация е начин, чрез който човек може да бъде върнат към живота. Студентите ще се учат как да оказват спешна помощ, да правят сърдечен масаж и обдишване на пациент, за да го върнат към живота.

„Подобно обучение е много полезно не само за студентите, но и за всякакви групи от хора”, твърдят преподавателите. В другите европейски държави на подобни действия за първа помощ се обучават и гражданите, защото така може да се намали смъртността при спешни състояния, възникнали на улицата и в извънболнична обстановка. се постига по-добра преживяемост на пациента. Проучване през последната година показва, че при 50 хиляди случая на хора, изпаднали в клинична смърт, по-голям шанс имат тези пациенти, които са спасявани от двама души, което потвърждава важността повече хора да могат успешно да практикуват сърдечния масаж и изкуственото дишане.

Начинът на реанимация се изучава от студентите в последен курс, но тези знания трябва да се практикуват всяка година, защото постоянно излизат нови съвети към медиците.

В рамките на Дните на медицинската наука тази година за първи път ще се проведе и уъркшоп по молекулна и клетъчна медицина. Поканени са университетски преподаватели от Белгия, Италия, Швеция и Финландия, които идват у нас на доброволни начала.  Те ще представят новостите в молекулната диагностика на заболяванията и стареенето, прицелното лечение на рака, новите фармакологични средства, генната терапия и др.

За първа година Медицинският университет в Пловдив ще се проведе едновременно и конкурсът „Наука и младост”. Така заедно докторанти, специализанти, студенти и млади учени до 45-годишна възраст ще могат да представят своите научни разработки и нови открития. Той е организиран от университетското Младежко Научно Дружество "Асклепий", под егидата на ректора - професор Стефан Костянев. Форумът е в шест тематични секции, а докладите ще бъдат изнесени на български и на английски език. 

Най-добрите разработки ще бъдат отличени с покана за публикуване в биомедицинското международно списание на университета - Folia Medica. Награда на ректора на учебното заведение ще получи най-високо оценената разработка сред класираните на първо място от всяка секция.

Интересни тази година са и пленарните лекции. В едната, д-р Весела Иванова от МУ-София ще говори за женските библейски имена, с които се означават различни симптоми на заболявания и анатомични понятия. Втората лекция ще чете ректорът на МУ проф. Стефан Костянев. Тя е на тема „Предизвикателството – обучение на обучителите” и е насочена към научните ръководители на докторантите.