Вадят вампири край Асеновград

Мисия Пловдив

10-04-2014, 07:44

Снимка:

24часа

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Открити са 7 скелета с отсечени стъпала

Седем скелета с отсечени стъпала са открити при разкопки на средновековен некропол край асеновградското с. Горни Воден и под Асеновата крепост, пише 24часа.

“Това е езическа практика срещу овампиряване, позната у нас и в съседните ни страни. Ходилата на някои мъртъвци, които приживе са били лоши хора, са отстранявани от страх, че могат да бъдат обладани от свръхестествени сили и да излязат от гробовете си”, каза шефът на Историческия музей в Асеновград Иван Дуков.

Три от ритуално разчленените скелети са от некропола на с. Горни Воден, който е от края на XIII и началото на XIV в. Обектът е бил частично проучван от 1978 до 1982 г. Заради липса на пари разкопките била спрени за 30 г. През това време се вихрели иманяри. При подновяването на експедицията през 2013 г. археолозите разкрили 35 гроба и попаднали на ритуално разчленените скелети.

“Имаше и т.нар. вторични погребения, които се срещат и сега - костите се изравят, измиват се и се полагат до друг покойник”, каза Дуков.

Останките на осквернените мъртъвци от некропола на Горни Воден се съхраняват в момента в костницата на църквата в същото село. “Донесоха ми ги в кашони, но от вас чувам, че имало отрязани крака”, изненада се отец Живко Николов.

Други четири скелета без стъпала са намерени преди време и при проучвания около Асеновата крепост. На единия от тях капачките на коленете били поставени до дясното рамо.

Все още не е разплетена мистерията с двуметровия мъж, изровен пак край Асеновата крепост преди 8 г. Неговите ходила също липсват. Отхвърлена е версията, че това са останките на Иванко, тъй като под тях е извадена медна монета солунска имитация, която е по-късен период.

Според специалистите седемте странни скелета от Асеновградско приличат на прочутия созополски вампир, открит с желязо в гърдите - мъртъвците са били “обезвредени”, за да не изскочат от гробовете си.