Жена роди вкъщи, в утробата останала плацента

Животът

10-04-2014, 08:14

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Религиозните вярвания на родилката и съпруга били причина за домашното раждане

29-годишна жена от пазарджишко село е родила третото си дете вкъщи. При израждането е помагал съпругът на родилката, който прерязал и пъпната връв на детето. Пет дни по-късно жената отишла в областната болница да иска официален документ за раждането. Това съобщи пред "24 часа" шефът на АГ отделението на държавната болница в Пазарджик д-р Георги Стоянов.

Момченцето се родило на 2 април с тегло 2,7 кг и дължина 50 см. Раждането минало без усложнения. Първите си две деца жената е родила чрез секцио. Поради това сегашното раждане по естествен път е било като на първескиня, което го прави опасно заради вероятност от разкъсване на матката, обясни д-р Стоянов. Според него тенденцията да се ражда вкъщи може да доведе до сериозни и трагични последици.

При посещението си в болницата жената отказала да бъде прегледана. Съгласила се, след като акушерът заявил, че без преглед няма да издаде съобщение за раждането, чрез което да получи акт за раждане на детето. В утробата имало части от плацентата, разкъсване и кървене. Въпреки това отказала да бъде настанена в болницата, защото не искала да се отделя от детето си.

Съгласила се, след като д-р Стоянов предложил ВИП стая, където момченцето е при нея денонощно. Родилката обаче категорично не желае кръвопреливане, макар че хемоглобинът е нисък. Заявила, че на детето няма да се прави каквато и да е имунизация и да му се поставят ваксини. В момента жената и момченцето са добре и до няколко дни ще бъдат изписани от болницата.

Религиозните вярвания на жената и съпруга били причина за домашното раждане и отказа от медикаментозно лечение.