Боядисвайте яйца с щемпел О, снасят ги щастливи кокошки

Животът

10-04-2014, 13:54

Снимка:

theconsultancy.co.uk

Автор:

Мария Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Горещ телефон за лоша храна: 032 62 62 55

Върху агнешкото задължително трябва да има печат на производителя

11 предписания и 3 акта са съставили инспекторите по храните от общо 203 проверки в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене в Пловдив, съобщиха от областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните. Актовете са за липса на проследимост на някои стоки, неизпълнение на предишно предписание и за самоволно разширен асортимент в магазини за месо и месни продукти. Проверките са засилени преди великденските празници и са започнали в началото на април, като ще продължат до 21 април.

Инспекторите са проверили и пет месодобивни предприятия за червени меса, но там не са установили нарушения. Инспектирани са и 56 складове за търговия на едро с храни от животински произход, както и 67 склада за търговия с храни от неживотински произход. Съставени са пет предписания, които са  предимно за сградния фонд и оборудването, подправки с изтекъл срок на годност, разширен самоволно асортимент. „При проверките в магазините основно се контролират козунаците, агнешкото месо, яйцата, боите за яйца, пресните плодове и зеленчуци. Следи се за произхода, срока на годност и съпровождащата ги документация”, каза директорът на областната дирекция д-р Иван Шиков.

В помощ на потребителите агенцията е подготвила практическо ръководство с информация как да различават фалшивите от истинските храни. Така например върху агнешкото месо задължително трябва да има печат на производителя.

От информацията на печата потребителите могат да разберат дали месото е българско или вносно, и от коя държава. Потребителите трябва да гледат и дали яйцата за Великден, които купуват, имат печати. Най-качествени са яйцата с щемпел О, защото те са снесени от свободно гледани щастливи кокошки.

Като партньори при проверките на БАБХ в цялата страна ще се включат и доброволци от гражданското движение ДНЕС, съобщи шефката на организацията в Пловдив Малина Несторова.