Президентът и премиерът ще се срещнат с Фог Расмусен

Визитата започна вчера с малоброен протест пред Военния в столицата

Руско-украинската криза и въпроси от дневния ред на Алианса ще обсъдят президентът Росен Плевнелиев и гостуващият у нас генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Предвижда се датчанинът да разговаря с премиера Пламен Орешарски, с министъра на отбраната Ангел Найденов и с външния министър Кристиян Вигенин

Посещението на Расмусен у нас е свързано с подготовката на срещата на върха на алианса през есента, както и с отбелязването на 10-годишнината от присъединяването на България към НАТО. Ситуацията в Украйна също ще е сред обсъжданите теми, информира БНР.

На церемония на "Дондуков 2" Расмусен ще получи най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" първа степен за заслуги за укрепване на мира и сигурността в световен мащаб.  

Визитата започна вчера с малоброен протест пред Военния в столицата. Той беше насочен срещу „политиката, водена от българските власти в услуга на НАТО и чужди интереси“. Демонстрантите се обявиха в подкрепа на Русия и православието и против евроатлантическите ценности. Със скандирания „НАТО вън“ те издигнаха плакати с надписи „Няма НАТО, няма война“ и „НАТО, какво направихте със славната българска армия?“.

Вчера генералният секретар на НАТО предупреди, че по-нататъшна руска интервенция в Украйна ще има сериозни икономически последици за Москва. Ако Кремъл иска диалог, трябва да изтегли 40-те хиляди свои военни, струпани по руско-украинската граница. Правилният път е намиране на политическо и дипломатическо решение на кризата, а не обсъждане на военни варианти, смята Расмусен. 

Очаква се следващата седмица руско-украинската криза да бъде обсъдена на среща между Съединените щати, Русия, Украйна и ЕС. Уточнявайки, че няма нищо необичайно в посещението на генералния секретар на НАТО в София, външният министър Кристиан Вигенин потвърди, че ситуацията в Украйна ще бъде сред обсъжданите теми.

Расмусен посещава България в края на мандата си като генерален секретар на НАТО преди да се оттегли от поста. За негов наследник е определен бившият норвежки премиер Йенс Столтенберг, който поема поста през септември.