"Искам бебе" настоява за повече опити за "ин витро" процедури

Община Варна за пръв път от години отделя пари за бездетните двойки

Фондация “Искам бебе” се бори националната програма да покрива частично още 3 опита, ако първите 3 са неуспешни. “Всяка седма жена забременява след повече процедури”, каза регионалният координатор на организацията във Варна Женя Ценовска, цитирана от "Труд". По данни на РЗОК през миналата година държавата е финансирала 458 "ин витро" опита на жени от Варна и областта. Чакащите са 3200.

5-членната комисия, която ще отсява молбите във Варна, още не е сформирана, обясни шефът на здравната дирекция в кметството д-р Миглена Бояджиева.

Критериите за достъп до финансиране от общинската "ин витро" програма да бъдат разширени, ще настоява още “Искам бебе”. След няколко години пауза в бюджета за 2014 г. отново бе предвиден фонд от 100 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

Разпределянето на парите ще извършва 5-членна комисия от общинари, съветници и представител на “Искам бебе”, а максималната сума, която ще получава всяка бездетна двойка, е 2000 лв. Условията са стерилитетът да е доказан, а подалите молба да нямат дългове към здравната каса и местната хазна.

“Съгласувахме, че ще се допускат няколко групи кандидати - одобрените за донорско ин витро, жените с генетични заболявания, направилите 3 неуспешни опита за изкуствено оплождане и дами на възраст от 43 до 50 г., за които националният фонд е затворен. В списъка фигурираха и подходящите за държавно финансиране.

Целта бе общината да подпомогне скъпите тестове и манипулации, които се налагат преди самото ин витро. Оказа се обаче, че тази последна група липсва в одобрените критерии. А доста от подходящите за национално финансиране двойки теглят заеми, за да се справят с предварителната подготовка”, обясни Ценовска.