Бургаските мъже до 74 години по-активни в нета от жените

Все още в областта има места, където мрежата е само за лов на риба

Мъжете в Бургаска област от 17 до 74 години по-често ползват на интелнет, отколкото дамите в същия възрастов диапазон. Те представяват около 46,5 на сто от всички клиенти на интернет услуги, спряма жените, които представяват близо 42%. това сочи проучване на Националния статистически институт за използване на информационно-комуникационните технологии.

80% от високо образованите хора в Бургаска област са ежедневно в мрежата, но все още има райони, където нета не е много използван и дори трудно разпознаваем.

44.8% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си в целия регион. Важно е да се отбележи, че има спад от 8.7 процентни пункта спрямо предходната година, при ръст от 2.8 процентни пункта за страната. През 2013 г. област Бургас е на 19-о място по относителен дял на домакинствата с достъп до интернет.

От лицата на възраст между 16 и 74 години в област Бургас 44.6% ползват регулярно (всеки ден или поне веднъж седмично) интернет през 2013 година. Спрямо 2012 г. в област Бургас е отбелязан спад от 7.8 процентни пункта при ръст от 0.9 процентни пункта за страната за същия период. По този показател област Бургас се нарежда на 18-о място в страната.