Георги Иванов: Още си спомням всеки един детайл от полета (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

11-04-2014, 13:39

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Още по Темата:

На разходка с космонавт (ГАЛЕРИЯ)

Стотици от цяла България разговаряха с първия български космонавт в Музея на авиацията в Крумово

Спомням си всеки един детайл от полета, сподели първият български космонавт Георги Иванов. Само ден след 35-годишнината от полета му в открития космос той бе специален гост на Музея на космонавтиката в Крумово. На 10 април през 1979 година от космодрума "Байконур" е изстрелян корабът "Союз 33" с командир Николай Рукавишников и Георги Иванов.  

Иванов бе посрещнат с много цветя и аплодисменти в препълнената зала на музея. Стотици от цялата страна се срещнаха с великия българин и чуха разказ за подготовката и полета му преди 35 години.

Оптимист съм, че можем да изпратим и трети космонавт. За да има такъв обаче, преди всичко трябва да има научна програма, създадена от специалисти. След това тя трябва да бъде приета от космическите сили в Русия, САЩ и Европейската космическа агенция, поясни Иванов.

Според него България има голям потенциал - технически и човешки, но за да се развива е необходима подкрепата на държавата.

С полета на нашия космонавт България се нарежда сред космическите нации. За първи път в историята на пилотираната космонавтика се осъществява балистично спускане на космически кораб, при което претоварването е до 10 пъти по-високо от това на изкуствения спътник.

На 1 март 1978 г., Иванов e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. На 10 април 1979 г., в 20 ч. и 34 мин. московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб "Союз-33". Иванов и Рукавишников прекарват в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута, като правят 31 пълни обиколки около Земята. Полетът е драматичен поради авария в двигателя на кораба, но космонавтите успяват да се справят.