Историци: Европа произлиза от Банско

Региони

11-04-2014, 15:20

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Форум за устойчивото развитие на региона

След всички направени инвестиции в последните 10 години Банско вече е еднозначно курорт №1 и Зимна столица на Балканите, №1 у нас, което го определя и като №1 на Източна Европа. Благодарение на организирането на поредица големи международни събития като досегашните 4 Световни купи по ски, Европейските купи по биатлон, джаз феста, фестивала на планинарското кино и др. 8-хилядното градче под Тодорка е сред водещите курорти на Стария континент, а последната престижна класация на английския вестник „Телеграф“ го определя за 3-ото най-добро място за живеене в света, като бие дори Париж. Затова сме изправени пред предизвикателството да продължим с устойчивото развитие на целия регион и града.
Това бе лайтмотивът на ексклузивния туристически форум в рамките на проекта “Банско, Разлог и Кресна в прегръдката на Пирин“. Събитието събра над 100 души в 5-звездния „Кемпински Хотел Гранд Арена“ под Тодорка, сред които имаше представители на местната власт, бизнеса, експерти и много журналисти.
„Цивилизацията на Балканите тръгва от долината на Места и Струма, а най-ранните следи на Европа са в Пиринския край“, пък бе мнението на присъствалите на дискусията историци, които извадиха редица необявени до днес факти. „Едва ли е случайно, че преди да издъхне, президентът Франсоа Митеран е казал, не „Пазете Франция“, а „Пазете България, там е центърът на света“. Най-малкото, защото според древни индийски манускрипти центърът на света е точно в Пирин“, изтъкна Илия Тантилов от музея в Разлог.
„Целта на проекта е да покаже, че всяко кътче в Пирин е уникално“, пък заяви зам.-кметът на Банско Сашка Въчкова. Тя акцентира върху нуждата от еволюция на инфраструктурата в региона. „Това включва не просто построяване на втори кабинков лифт в Банско, което би променило изцяло живота в Югозапада, но и развитие на ски зоните в съседните Добринище и Разлог“, допълни Въчкова.
В „Кемпински“ бе споделен и практическият опит на общините под Вихрен и Тодорка и очертани актуални тенденции, добри практики и приоритети за развитие на регионалния туристически продукт „Пирин – изживей планината“.
Проектът “Банско, Разлог и Кресна в прегръдката на Пирин“, който предлага атрактивни пакети за летен, зимен, детски и фестивален туризъм, се изпълнява от 2012 г. по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013”. От подадените общо 42 предложения той е класиран на първо място с най-висок брой точки – 104,5. Община Банско е водеща в 24-месечния проект, чиято обща стойност е 477 096 лв. Партньори са Разлог и Кресна.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен