С електронни гривни ще контролират осъдените на пробация

Мисия

11-04-2014, 15:43

Снимка:

Областна администрация Стара Загора

Автор:

Дарин Петров

Всичко от Автора

Още по Темата:

30 присъди за бракониерство и незаконна сеч през 2013г.

Осъдиха общински съветник от ДПС за купуване на гласове

Предвидено е закупуването на 180 устройства

На кръгла маса в Стара Загора представиха проекта „Засилване прилагането на пробационните мерки в съответствие с европейските стандарти и система за електронен мониторинг”. Бенефициент по проекта е ГД „Изпълнение на наказанията“, а финансирането е осигурено от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014.

Организаторите представиха демонстрация на специални електронни гривни за дистанционен контрол на осъдени на пробация или предсрочно освободени от затвора. В рамките на проекта ще бъдат закупени 180 такива устройства, чието проследяване ще се извършва от единен контролен център. Все още не ясно разпределението им по области в страната. Устройствата са изградени така, че всеки, на когото са поставени, има възможност да се отдалечава от дадена точка в рамките на 150 метра. Ако наруши това разстояние, в контролния център веднага ще бъде получавана тази информация и лицето може да бъде задържано.

Днес беше проведена среща на областния управител Живка Аладжова с главния директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ гл.комисар Митко Димитров и с директора на ОДМВР-Стара Загора гл.инсп. Иван Чолаков.

„Изразявам увереността си в успеха на проекта и адмирирам въвеждането на механизмите на електронния мониторинг като част от концепцията на ГД „Изпълнение на наказанията” за подобряване възможностите за прилагане на алтернативи на лишаването от свобода“, сподели Аладжова при разговора си с гл.комисар Димитров.