Пловдив става индустриалната столица на България

Мисия Пловдив

11-04-2014, 17:15

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

"Тракия икономическа зона" трябва да е във фокуса на инвеститорите

Пловдив се превръща в столицата на индустрията в България, категорични бяха участниците в днешната конференция "Българската индустрия: мисия възможна".

В района се намира един от най-мащабните икономически проект на страната "Тракия икономическа зона". Този проект бе представен на 50 от най-значимите китайски фирми по време на българо-китайския бизнес форум "Пловдив – Шънджън: Сътрудничество и инвестиции 2014", който се проведе в края на март, коментира кметът Иван Тотев.

Според градоначалника фокусът е не реиндустриализация, а високотехнологична индустриализация. Именно такава може да се постигне в района на Пловдив, благодарение на високообразованите кадри, които излизат от 9-те висши учебни заведения.

67 500 души в Пловдивска област са заети в преработващата промишленост, което е повече от София, а също повече от Варна и Бургас взети заедно, коментира на свой ред икономическият анализаторът Георги Стоев, управляващ директор на Индъстри Уоч. Бройката на тези хора нараства през последната година, докато в останалата част от икономиката се свива. 51 процента от произведената бруто продукция в Пловдивска област идва от преработващата промишленост, като е ясно, че профилът е индустриален.

Инвеститорите идват тук, защото е изградена инфраструктурата за индустриални инвестиции – земя със сменен статут, логистика, работна ръка, добра демография, съдействие от местните власти. Ясно е казано на инвестира, че е добре дошъл. Когато външен или локален предприемач погледне към България като място за инвестиции, то неговият поглед трябва да е фокусиран върху "Тракия икономическа зона", категоричен бе той.