Измамникът-сирак искал до 50 лева за икона

Животът

11-04-2014, 20:15

Снимка:

Интернет

Автор:

Мария Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Наглец лъже, че е сирак. Мами с продажба на икони

Мошеникът казвал, че иконите са направени от деца от дом за сираци

До 50 лева искал измамникът за икона, която уж била изработена от деца от дом. Мошеникът бил заловен от полицията днес. От известно време той обикалял офиси и различни институции с наръч евтини икони. Твърдял, че обикаля от името на дома и че парите ще отидат в подкрепа на социалната институция. В пловдивския дом за сираци, чието име младият мъж споменавал, изобщо не били чували нито за него, нито за подобна кампания.

Схемата, по която действал, била простичка. Мъжът имал семейство, но за да бъде по-убедителен, се представял за сирак. Говорел убедително и хората му вярвали. Казвал, че иконите са изработени от децата от дома и че приема поръчки за предстоящите Великденски празници. Вземал предплата, без да издаде насрещен документ за парите и изчезвал.

„Не е такъв редът на фондации и домове при благотворителни кампании. Обикновено акциите се провеждат на публично място, в присъствието на съответния директор на институцията. Един от начините за даряване на пари е, чрез покупка на място на картина или друго произведение на изкуството. Срещу дарените пари се издава задължително документ”, обясниха от полицията.

Заловеният измамник не е издавал нито касови бележки, нито документ за извършено дарение, станало ясно по време на разследването. Той се оказал стар познайник на полицията, защото в миналото си имал досие за кражби. Мошеничеството с икони се оказало първата и последната му измами.

От полицията призовават пловдивчани, които са имали взимане – даване с мнимия сирак, да се обадят във Второ районно управление на следните телефони: 032/932002; 032/932801 или 032/932831.