Старозагорци вече имат Музей на космонавтиката

Заралии

12-04-2014, 09:47

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Музеят на космонавтиката в Стара Загора

Честит Международен ден на авиацията и космонавтиката!

Тази година първата в България астрономическа обсерватория от типа “народна”- "Юрий Гагарин" в Стара Загора и Клубът на астромите любители "Гемма" отбелязаха дните на космонавтиката с откриване на Музей на космонавтиката.

Музеят, който отвори врати в началото на седмицата, е побрал снимки, картички, книги, предмети, значки и макети на космически кораби и луноходи изцяло на космическа тематика. Някои от тях са дарени от старозагорци- от бивши възпитаници на клуба на астрономите любители, а доста от предметите са предоставени от граждани, както и от астронома Надя Кискинова. Именно тя ще бъде и ваш любезен домакин при посещението в Музея на космонавтиката. Г-жа Кискинова сподели, че от началото на седмица да видят експозицията са дошли много деца (сред тях и такива на предучилищна възраст), както и възрастни и пенсионери. 

Лекции, традиционните звездни работилници-всички тези събития през дните от 7 до 11 април съпъстваха откриването на Музея на космонавтиката. Сред най-интересните предмети, който можете да видите тук, е много стар макет на ракета (изработен през 60-те години на 20 век) и е дело на Кънчо Кънчев-синът на Бончо Бонев, който пък е основателят на старозагорската обсерватория.

Пред една от снимките по стените на изложбената зала Надя Кискинова се спира и подчертава, че това за нея е един от най-красивите моменти, запечетан в историята на космонавтиката-снимката на Юрий Гагарин с гълъбче в ръце. Снимка, направена при посещението му във Варна.
На друга от снимките ще видите как до този портрет на първия човек, полетял в Космоса, са застанали астрономът любител Радостина Кирина и дубльорът на А.Алексадров-Красимир Стоянов-снимка, направена миналата година по време на 39-тата младежка астрономическа конференция във Варна. История в снимки и книги, макети и табла привличат погледа и увличат в магията на сбъднатата мечта на човека да покори звездите...

Съвсем скоро в Музея на космонавтиката ще може да се види и макет на черна дупка (засега участник в конкурса за макети, който Обсерваторията провежда в момента).
Музеят е на разположение на всички посетители всеки делничен ден, казва г-жа Кискинова и допълва, че за жалост, на 12 април няма да работи, защото са в сграда на училище и съботата е неработен ден, но пък ще участват в проект в Интернет. Той се провежда от години, а Обсерваторията в Стара загора е редовен участник. Регистрирали са се вече с проявите си от Седмицата на космонавтиката, като предтои сда изпратят и снимки с кратка информация колко хора са посетили Музея за тези няколко дни от основаването му.

НАО "Юрий Гагарин" Стара Загора от години провежда традиционна Звездна работилница, насочена към децата. В седмицата на космонавтиката- тази сряда, тя е била посветена на 35 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов, както и на 12 април -Международният ден на космонавтиката.

Астрономът Надя Кискинова разкрива, че темата на следващата звездна работилница за най-малките - на 16 април, ще е свързана с постиженията на Луната. Малчуганите ще могат да се качат на специален кантар - лунна теглилка, ще попълнят и оцветят шаблони с астронавтите на земния спътник. Ще има и моделиране с лего строители, с които могат да се направят луноходи или всякакви фантастични начини за придвижване и по Луната, и по повърхността на други планети.
За по-големите пък ще има дни на отворени врати в Обсерваторията-на 8 и 9 май, когато ще може да се наблюдава с телескоп Луната.

Но да се върнем към Музея на космонавтиката, който вече посреща своите нови приятели. Не пропускайте да видите и да се качите на една от атракцията в Обсерваторията - теглилките, които ще ви покажат колко тежите тук на Земята и какво би било теглото ви в условията на Марс и на Луната. Те ще ви покажат, например, как собственото ви тегло разделено на 6 ви кара да олекнете до теглото, което бихте имали на Луната.
Всеки е добре дошъл в Музея на космонавтиката. Скоро ще можете да видите и макетите от конкурса. Заповядайте!- отправя покана астрономът Надя Кискинова.