Любителско бягане на 5 км от днес и в Пловдив

Мисия Пловдив

12-04-2014, 08:16

Снимка:

Varnautre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Старт на Гребния канал, ще има награди

Днес ще се състои първият старт на любителско бягане на 5 км. в Пловдив. Всяка събота от 09:00 ч. на Гребния канал пловдивчани ще могат безплатно да се включат в спортната активност. Няма значение от възраст или физическа подготовка. Важно е само човек да има желание да поддържа форма и да се забавлява като спринтира, пробяга или „проходи“ 5-те километра, съобщават организаторите. Стартът е пред главните трибуни на Гребния канал.

Всеки, който иска да участва, трябва да се регистрира в интернет на www.5kmrun.bg. Регистрацията и участието ви в бягането са абсолютно безплатни!

Важно е да бъде разпечатан индивидуалният баркод, който ще всеки ще получи след регистрация. Индивидуалният баркод трябва да бъде носен по време на бягането. С баркода се отчита времето, за което всеки участник е изминал 5-те км. Резултатите ще бъдат изпратени на електронната поща веднага след бягането. Въпреки че акценът не е в състезанието, специална точкова система ще отразява личните постижения и насърчава към по-добри резултати любителите на спортната надпревара. Освен това бегачите ще узнаят и какви са възрастовите им постижения, изчислени въз основа на международно призната таблица, създадена от Световната асоциация на атлетите ветерани.

За най-постоянните в бяганията ще има награди. Тези, които финишират 50 пъти през годината, ще получат професионална фланелка за бягане, прекосилите финала 100 пъти – фланелка и анцуг, а за записалите 250 бягания наградата ще е специална.

Идеята за 5 км. свободно, но организирано бягане е пренесена от Англия, където в парковете през почивните дни много хора се събират, за да тичат заедно. Вече една година в Софияи Варна стотици пробягват 5-километровото трасе, всяка събота съответно в Южния парк и Морската градина. Досега са участвали повече от 8000 души, навъртяните километри са над 40 000, а общото им пробягано време възлиза на повече от 150 дни.

Желанието на организаторите е тази нова култура по отношение на бягането, свързана със здравословния начин на живот, да стане част и от живота на пловдивчани.

 

 

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"