Днес е D.E.A.R. Day!

На 12.04. всяка година милиони деца по целия свят празнуват един специален ден

Съкращението D.E.A.R. идва от Drop Everything and Read („Остави всичко друго и чети”). Денят D.E.A.R е национален празник на четенето, който насърчава малки и пораснали читатели да си припомнят несравнимото удоволствие от хубавата книга.

На 12 април всяка година милиони читатели по цял свят отделят от деня си поне 30 минути за четене. Празникът води началото си от рождения ден на любимата американска писателка за децата – Бевърли Клиъри, родена на същата дата през 1916 година.

Авторката получава хиляди писма от запалени читатели и почитатели на романите й. Техните интерес и ентусиазъм я вдъхновяват да опише „Остави всичко друго и чети” за в „Рамона Куимби на 8 г.”. Тъкмо в нея малката Рамона и съучениците й за първи път откриват удоволствието от четенето.

У нас празникът тази година ще бъде отбелязан в Американския център към „Столична библиотека”, където в 11 ч. ще започне големият маратон по четене.

Ако пък предпочиташ, можеш да се усамотиш с любимата си книга у дома. Важното е да четеш!
Всеки ден от годината е идеален да оставиш всичко друго и да четеш. Идеята на Денят D.E.A.R. е четенето да се превърне в неизменна част от ежедневието. Затова давай, прочети нещо интересно днес, а също и утре – чети всеки ден!


Източник: azcheta.com