В Източна Украйна няма руски военнослужещи и агенти

Сергей Лавров категорично отхвърля обвиненията, че в източната част на Украйна действат руски шпиони

В телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров неговият украински колега Андрий Дешчица е настоял Русия да прекрати дейността на своите спецслужби в източната част на Украйна.

Андрей Дешчица и Сергей Лавров са обсъдили подготовката на насрочената за 17 април в Женева среща на външните министри на Украйна, САЩ, ЕС и Русия. Според украинския първи дипломат, една от целите на руските агенти е да попречат на разрешаването на кризата в руско-украинските отношения.

В телевизионно предаване, което ще бъде излъчено утре, Сергей Лавров категорично отхвърля обвиненията, че в източната част на Украйна действат руски шпиони, съобщи БНР.

"Там няма наши военнослужещи и наши агенти. Там има руски граждани, някой от тях бяха показани в телевизионни предавания. Например едно момче беше пристигнало там от Волгоград и в това няма нищо учудващо. Спомнете си какво беше на Майдана - кого ли само нямаше там", заяви Лавров.

Според него, протестите в източните региони на Украйна са провокирани от пренебрежителното отношение на новата власт в Киев към съдбата на тези хора. Той изрази надежда, че украинския премиер Арсений Яценюк ще изпълни обещанието си да бъде приет закон за местните референдуми.