Цветница е, празнуват всички с цветни имена!

Животът

13-04-2014, 08:08

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Посрещат Исус като син Божи, от утре започва Страстната седмица

Днес всички християни по света-източноправославни,католици, протестанти и последователите на арменската църква празнуват влизането на Исус Христос в Ерусалим. Празникът у нас се нарича Цветница (Връбница), а в други страни- Палмова неделя. Тази година празникът /който е подвижен/ съвпада за християнските общности.
Шест дни преди своето възкресение Исус е бил посрещнат на портите на Ерусалим от ликуваща тълпа, която е обсипвала пътя му с палмови клонки. Христос е бил смятан за Син Божи, след като предишния ден е възкресил Лазар.
Вярващите носят през деня в ръце клонки - в Европа маслинови, лаврови, върбови, от зеленика, розмарин или стилизирани палмови листа, както и пролетни цветя.
Цветница е празник на цветята и на цъфтежа. Имен ден според обичаите празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета – Лилия, Камелия, Цена, Цено, Цвета, Цветанка, Цветелина, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Латинка, Теменуга, Теменужка, Ясен, Явор и други.

Сутринта над вратите на всяка къща се закичват венчета от върбови клонки,. Смята се, че те предпазват от зло и от неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката и „кумичат”- пускат парчета отпредварително омесен обреден хляб и венче, наредени на дъсчица по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща.
Тази година и източноправославни, и католици отбелязват Възкресение Христово на 20 април.
Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и означава мъка и страдание.