Все по-често! И мъжете ваят бюст при пластичните хирурзи

Пловдив Лайф

13-04-2014, 15:21

Снимка:

tialoto.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ето какви са новите тенденции в бранша

Все повече мъже търсят услугите на пластичните хирурзи, посочват водещи специалисти от Българската асоциация по пластична и естетично-възстановителна хирургия.

Докато преди няколко години това е било запазена територия само за жените, то сега оперативното отстраняване на козметичните недостатъци става все по-масово сред представителите на силния пол.

Хит сред българите е премахването на торбичките под очите. Предразсъдъкът, че това е признак на алкохолизъм карал все повече мъже смело да лягат под скалпела. Oтделно употребата на марихуана също имала този неприятен страничен ефект.

Нашенците често се оплаквали и от увеличени гърди и все по-често се обръщали за помощ към пластичните хирурзи. Това е генетична особеност на мъжете в региона. При жените тенденциите били по-скоро положителни. Докато преди няколко години типичната клиентка в клиниката по естетична хирургия е била "кифлата" със спонсор, сега все по-често идват жени, които знаят точно какво искат и подхождат към тази стъпка напълно осъзнато.

Според американската асоциация на пластичните хирурзи пък най-актуалната световна тенденция в областта на пластичната хирургия е преправяне на вагината. Все повече жени, притеснени от формата, големината и пропорциите на срамните си устни, прибягват до оперативната им редукция. В миналото този тип операции се извършвали като реконструктивна намеса при жени, имали проблемно и тежко раждане, съпроводено с разкъсвания. Днес лабиопластиката се извършва предимно поради естетични съображения и по-рядко поради медицински показания. Решението за тази стъпка, обаче може да е резултат от погрешна представа за нормалните размери, както и психични отклонения изразяващи се в погрешна представа за собственото тяло, предупреждават психолози. Лабиопластикота, извършена от суета, а не по медицински показания е по-скоро показател за неувереността на пациентката и чувство и за малоценност, пише в блога си пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.