Не се очаква недостиг на яйца по магазините

Как да разпознаем качествения продукт?

От понеделник най-търсени ще бъдат яйцата - тонове ще бъдат купени в следващите дни. Затова и търговците са се презаредили с най-търсената стока преди празника.

Как обаче можем да сме сигурни, че не ядем пресни яйца? Мнозина и до днес прибягват до един прост начин на контрол - разтръскват едно яйце и, ако хлопа, значи е старо.

Подобно на дрехите, яйцата също имат размери - от S до XL. Сортирането по размер и тегло се извършва от машина, която много точно определя дали едно яйце е XL, L, M или S, обяснява bTV.

Освен че сортира яйцата, машината контролира и качеството им- те се осветяват като на ренгнен. Но най-сигурният начин да разпознаем дали е прясно е по цвета на черупката. При прясното яйце тя е лъскава, а когато престои много става матова. Здравината на черупката също е от значение. Оказва се, че най-здрави са яйцата от млада кокошка.

Яйцето има срок на годност 28 дни. То трябва се съхранява на хладно, тъмно и закрито. След това следва преоценка и изтегляне от магазина. Но дори и след изтичане на срока, яйцата не се унищожават, а се дават за преработка.

Въпреки че често се хвърляме да купуваме по-големи яйца, всъщност качеството на яйцето не зависи от неговия размер. Грешно схващане е, че колкото по-наситен е жълтъкът, толкова по-качествен продукт консумираме. Истината е, че цветът зависи от начина на отглеждане на кокошката и донякъде от храната . Ако кокошката се храни само с фураж, жълтъка е по-светъл, което не означава, че яйцето не е добро.