Приложение ни показва дали стоката е истинска

То е безплатно и е достъпно за iOS и Android

Безплатно мобилно приложение за операционните системи iOS и Android ще проверява баркодовете на всички стоки, които се предлагат за пазара. Целта е само за секунди човек да може да провери истински или фалшиви са продуктите, които купува.

Приложението е разработено от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и се нарича „БГ Баркод”. Разработката беше обещана от организацията при сключването на последния Коледен пакт за недопускане на пазара на некачествени и опасни стоки.

„Отдавна искахме да има такъв достъпен продукт, защото е важно гражданините, микро-, малките и средни предприятия да бъдат информирани преди да направят своя избор“, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов при представянето, информира пресцентърът на организацията.

Така нареченото ЕГН на продукта трябва да ни даде подробна информация за фирмата-производител – име, адрес, телефон и вид производство. Наличието на баркод върху дадена опаковка обаче далеч не означава, че продуктът е истински.  

Tърговците също рядко проверяват стоката си. Така може да се окаже, че след като закупим фалшив продукт, няма да има от кого да потърсим отговорност, защото зад баркода му няма нито име, нито телефон за контакт, информира „Нова телевизия”.

Мобилното приложение може да се използва за стоки и от страната и от чужбина. Безплатно е както за хората, така и за фирмите.