Близки на Алекс: Ще утрепем убийцата с камъни

Отказан заем сред възможните мотиви за жестокото убийство

“Убийцата на Алекс трябваше да бъде доведена на погребението. Да я утрепем с камъни! За такива трябва да се разреши смъртното наказание!” Това си говореха през гневни сълзи неколцина мъже, дошли на гробището да изпратят 8-годишната Александра Тодорова в Поморие.

Детето беше убито в четвъртък вечерта. Часове по-късно за престъплението бе арестувана Атанаска Георгиева, която живеела под наем в таванско помещение над апартамента на почерненото семейство. След като я задържали, тя направила пълни самопризнания и показала на разследващите къде е скрила трупчето - под леглото си. Разказала и че удушила Алекс, защото момичето обидило децата .

За последен път Алекс била видяна малко преди 16,30 ч в четвъртък, а смъртта настъпила в 18 ч същия ден, казаха криминалисти вчера, но отказаха подробности в интерес на следствието.

Днес бургаският съд ще решава дали да остави в ареста Атанаска Георгиева, или да я пусне под гаранция или домашен арест, докато внесат делото в съда.

“Все се надявах, че детето е отвлечено и е живо. Че ще поискат пари... Посегнаха на най-скъпото ми”, плачеше вчера майката Ивалина. Тя едва се държеше на краката си. “Алекс беше изключително жизнерадостно дете. Видяхме след убийството трупа ... Цялата беше насинена, борбата с убийцата е била голяма. Детето се е борило с убийцата за живота си”, коментираха опечалени.

Задържаната Атанаска е сестра на съпругата на хотелиера Веселин Тошев. В петък той, жена му Северина и майка Светла също прекараха няколко часа в полицията. В търсене на детето спецполицаи щурмуваха хотела им “Лагун”. Майката и сестрата на Атанаска не вярват тя да е извършила зверството. Дори смятат, че някой я е заплашил, за да направи самопризнания и да поеме вината ми. 

“Съседката си е признала, но дали сама го е извършила? Алекс е била намерена с найлонова торба на главата, увита с тиксо около вратлето. После тиксо не е било намерено в мансардата. Възможно е да са били няколко души и да са ходили напред-назад да се снабдяват с това, което им е необходимо”, допускат поморийци. От полицията обаче са категорични, че извършителят е само един.

Приятели на почерненото семейство не изключиха вчера, че хотелиерът, майката и сестрата на Атанаска са замесени в убийството, пък макар и само “косвено”. Те припомниха, че полицаи локалиризали обаждане в 18,45 часа в четвъртък от хотел “Лагун” до майката на Алекс, в което странен глас заявил: “Дъщеря ти е при нас, кажи на Веско да приготви пачките.” В същото време сестрата на Атанаска - Северина, и майка Светла твърдят, че от понеделник тя не идвала в хотела, където работела, понеже била болна. Още не са ясни мотивите за убийството на детето. От МВР твърдят, че обаждането било, за да заблуди разследващите.

Атанаска имала дългове и преди няколко месеца поискала заем от Веселин Тодоров - бащата на Алекс. По това време той бил на почивка на остров Бали, а 25-годишният му син Методи отказал, пише "Труд". Възможно е тогава жената да е решила да отмъсти на семейството, на което завиждала заради охолния живот.