Царево ще има нов фар на вълноломната стена

Царево ще има нов фар, който ще бъде поставен на вълноломната стена. Скулптурата, която трябваше да бъде поставена на вътрешният фар, ще бъде монтирана на мястото на съществуващия фар на вълноломната стена на пристанището в Царево.

Фигурата на жена е отлята от бронз - висока 5м.50см. и тежи около 3 тона. Материалът бронз е абсолютно устойчив на външните условия. Ще бъде монтирана на съществуващият бетонен пиедестал, който ще бъде реконструран. По този начин фигурата ще бъде разположена на над 16м. от морското равнище. Вълните няма да достигат до фигурата, а ще я обливат само водни пръски. Тя ще бъде символ на гостоприемството и сигурността на идващите откъм морето в Царево.  Самата скулптура е адаптация на кариетидните женски фигури от тракийската гробница при с. Свещари, III век преди Христа. Тя е дарение от световно признатият автор Павел Койчев*.

„Радвам се, че тази сага със скулптората най-после се разреши. Поставена на  вълноломната стена, фигурата ще посреща рибарите и гостите на Царево, пристигащи по море. Тя също така ще може да се разглежда от всички посетители и гости на града и пристанището в Царево. Точно затова и започнахме изграждането на нов парапет и осветление по цялата вълноломна стена. С поставянето на скулптурата, такава каквато няма никъде, пристанището в Царево ще привлича повече туристи. До началото на активния летен сезон тя ще бъде поставена. Това ще бъде поредната атракция за нашите гости.”, заяви зам.кмета на Община Царево инж.Станислав Добрев.

На пристанището в Царево вече започна изграждането на 240 м. парапет по протежението на цялата вълноломна стена. Той се поставя двустранно от плътно желязо, което ще бъде грундирано и боядисано със специална боя за защита от корозия. След завършването на работата по поставянето на парапета, ще бъде монтирано и осветление.