Оправдаха търговец на антики, прокуратурата протестира

Нено Костов от Хисаря се изправи в съда за кражба на ток и търговия с антики, но този март присъдата бе: „Невинен”

Оправдателната присъда на Нено Костов от Хисаря отива в Апелативния съд в Пловдив, научи Plovdivutre.bg. Хисарчанинът бе обвинен, че на 8 януари миналата година се е опитал да купи от Атанас от Карнобат шест сребърни монети от 6-4 век преди н.е. и глинен фрагмент от амфорикс от 3 в. пр. н.е., всичко на обща стойност – 21000 лева. Другото обвинение срещу него бе за кражба на ток. На 24 март т.г. обаче Костов бе напълно оправдан от Окръжния съд в Пловдив.

До оневиняването му се стигна, след като специалисти от Националния археологически музей доказаха в експертизата си, че четири от античните монети са фалшиви. От държавното обвинение вече са протестирали присъдата пред апелативния съд. Процесът вероятно отново ще бъде при закрити врата заради използваните специални разузнавателни средства.

Нено Костов бе арестуван при акция на полицията на 8 януари 2013г. на бул. „Шести септември” в момент на сделка за антиките. Обвинителният акт срещу него гласеше, че при вида на полицаите тогава той е изхвърлил монетите и се е опитал да избяга.

Първоначалната експертиза от специалисти от Археологическия музей в Пловдив гласеше, че находките са истински и са от 4-5 век преди новата ера. Монетите стрували по 2-3 000 лева, а стойността на най-ценните от тях достигала и 5 000 лева. В хода на делото бе назначена нова експертиза, която бе възложена на специалисти от Националния археологически музей в София. Именно те заключиха, че монетите са фалшиви, след което Нено Костов бе напълно оправдан.

По време на съдебния процес срещу него стана ясно, че възрастните му родители са починали вследствие на тежките обвинения срещу сина им. „Една грешка на „експерт” и животът ти отива на кино. Моята вяра в пловдивските експерти е разколебана. При всяко дело за търговия с антични ценности, ще искаме експерти от София”, коментира през март адвокатът на Костов - Красимир Елдъров.