Препоръчват на руснаците да не идват в нашите курорти

Туризъм

14-04-2014, 17:07

Автор:

BurgasUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ с 10 "фалшиви твърдения" на Русия за Украйна

Списикът включва още 10 страни съюзници на САЩ

Министерството на външните работи на Руската федерация препоръча на гражданите си да не пътуват до държави, които имат договори със САЩ за задържане и предаване на чужденци по искане на Вашингтон.

Съобщението, публикувано на сайта на министерството, е свързано с международните санкции, наложени на руски официални лица, бизнесмени и ръководители на медии, заради анексирането на Крим и поведението на Москва в украинската криза.

Препоръката засяга десетки държави, включително България, с която според справката на Държавния департамент на САЩ такова споразумение има от 1924 г. насам. В списъка на водещите 10 дестинации за руски туристи през 2013г., където според "Ростуризъм" са и българските курорти, единствено Черна гора няма подобно споразумение със САЩ. Останалите държави са Турция, Гърция, Испания, Египет, Кипър, Тайланд, Тунис и Италия.

Външното министерство твърди, че напоследък съществено се е увеличила заплахата руски граждани да бъдат задържани или арестувани по искане на американските правоохранителни органи и спецслужби. "Става дума, че американската администрация, която неоснователно се отказа да признае присъединяването на Крим от Русия, което напълно съответства на международното право и Устава на ООН, се опита да превърне в рутинна практика "лова" на руски граждани в трети страни с цел тяхното последващо екстрадиране в САЩ във връзка, по правило, със съмнителни обвинения."

Освен това министерството информира руснаците, че американската страна не информирала руските власти за повдигнатите срещу руски граждани обвинения и в много случаи дори не уведомява консулските служби за задържанията. "Правосъдието по американски се отличава с предразсъдъци към руските граждани, а съдебните процеси срещу онези, които са били откарани в САЩ, често приключват със съмнителни присъди."

"Имайки предвид дадените обстоятелства, отново настоятелно препоръчваме на гражданите на Русия да се въздържат от пътувания в чужбина, особено в държавите, сключили със САЩ договори за взаимно екстрадиране, ако имате подозрения, че американските правоохранителни органи могат да повдигнат към вас каквито и да е претенции", са казва в съобщението на външното министерство в Москва.