Пълен бойкот - производителите спират доставките на хляб

Големите вериги притискат пекарите в Бургаско да продават с 40%-тови отстъпки

Недоволните от търговските условия производители на хляб в Бургаско заплашват да спрат доставките на основния си продукт до големите търговски вериги, информира Нова телевизия.

Причината е една и тя е налице от години - едрите търговци притискат пекарите да продават стоката си почти на безценица, като търговската цена на хляба едва покрива себестойността му. Сами можете да се досетите, че не остава много място за печалба на производителя в тази обща надценка.

Неотдавна част от собствениците на фурни обявиха, че няма да продават козунаците си в супермаркети. Какво ще стане обаче, когато от рафтовете им изчезне хлябът?

Е, големите вериги не се плашат кой знае колко от този сценарий. Ако един производител ги бойкотира, той винаги може да бъде заместен с друг, обясняват те. А позицията си аргументират със старата песен за ниските крайни цени за потребителя.

Ако нещата продължат в същия дух обаче, хлебопекарите ще се окажат неспособни да се задържат на пазара, тъй като, докато доставните цени са замразени, разходите за производство непрекъснато растат - до голяма степен и заради нуждата от непрекъснато обновяване на техниката, използвана в цикъла на производство.

А проблемът, който зрее вече две години, добива обидни измерения.

Отстъпките, които веригите искат от производителите в Бургаско, достигат до 40%. Самите пекари стигат дотам, че за да спестят разход за енергия, работят през нощта, когато тарифата е по-ниска.

Макар хипермаркетите да твърдят, че няма проблем с доставките и асортимента на хляб, клиентите, научили новината, вече са притеснени, че няма да открият вида, който са свикнали да си купуват.

През последните 10 години фурните у нас са намалели от 2200 на едва 680, като причина за това е нелоялната конкуренция на пазара.