Неуспял килър обжалва 8-годишна присъда

Крими

15-04-2014, 12:39

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пишман - убиец отнесе 8 години затвор

Било нарушено правото му на защита, иска условно наказание

Митко Дяков от село Грозден , община Сунгурларе, който се опита да заколи съседа си, жали наказание от 8 години затвор пред Апелативен съд Бургас.  Дяков беше осъден през февруари за опит за предумишлено убийство. Мъжът се опитал да убие комшията си с удар с брадва по главата,  който в резултат загубил зрението си на едното око. Инциденът  е станал заради семейна вражда. 

 Окръжният съд  наложи наказание 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и  осъди килъра да заплати на съселянина си  и частен обвинител 80 хил. лв. обезщетение. Съдът е уважил и претенцията за 1440 лв. обезщетение за причинени имуществени вреди. Към всички тях е дължима законната лихва от датата на увреждането.
Адвокатите на Дяков поискаха делото да бъде върнато за ново разглеждане в Окръжния съд с аргумент, че било нарушено правото на защита на  клиента им. Алтернативно те пледираха за по-лека присъда с условно изтърпяване на наказанието.
Бяха разпитани трима нови свидетели,  двама от тях водени от Дяков , а другият от пострадалия. Прокуратурата настоя жалбата на подсъдимия да остане без уважение.  Решението на съда се очаква се до месец.