На 19 април - избухва Априлското въстание в Добрич

Мисия Добрич

15-04-2014, 15:17

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

138 години по-късно

Историческа възстановка на избухването на Априлското въстание, ще се състои на 19 април в комплекс „Стария Добрич". Организатор e 46-ти Пехотен Добрички полк, клон на Национално дружество „Традиция". Във възстановката, озаглавена „Българският Великден", ще вземат участие представители на дружество "Традиция" от страната и самодейни състави от Добрич и областта. Ще бъдат пресъздадени действията по обявяване на въстанието в Панагюрище, бойните действия по отбрана на Панагюрище, боевете в Батак и Перущица, сподели ръководителят на клуба д-р Добрин Добрев. Присъстващите на събитието ще могат да видят автентични носии, униформи и оръжия, част от които действително са използвани в Априлското въстание, каза още д-р Добрев, пише ИА Добруджа.

Военно-историческа реконструкция

Историята е изключително интересна и необятна наука и никой не може да я знае от началото до края.
Чрез историческите възстановки най-ясно и детайлно се показва историята на хората – не я гледат в сух вид зад витрините на музеите. Не отричам огромната роля на музеите, но за хората е по-интересно да видят точно как са се случили нещата. Една от възможностите е историческото кино, но в него се допускат много компромиси в името на художествения вид на произведението.
Затова и военно-историческата реконструкция се явява точно по средата – между музея и киното. Тя представлява едновременно игра, демонстриране на историческо събитие, носи достоверност, а в същото време е красиво като на кино.
Военно-историческата реконструкция в България има около 15-годишна история. Тя е сред най-младите в Европа, като се има предвид, че има страни с над 100-годишна традиция в това дело. Но пък военно-историческата реконструкция в България се развива с много добри темпове. Хората, които участват в нея, са изключително качествени.
В редовете само на клуба в Добрич има юристи, учители, лекари, икономисти, музиканти – хора със запазено чувство за национална идентичност, които искат да направят нещо добро за обществото.

Защо на 19 април?

Това е денят преди 20 април, в който избухва Априлското въстание – Велика събота. Освен това, 20 април е Великден. През 1876 година също е бил Великден. Затова решихме да направим един урок на открито.
Спряхме се на Стария Добрич, защото излъчването на архитектурно-етнографския музей на открито е единствено и неповторимо. Там няма нужда от изкуствености, нещата ще се случат истински, просто всичко там е направено в стил от края на 19-ти век.
Предварително не искам да издавам подробностите, но ще бъде пресъздадени действията по обявяване на Априлското въстание в Панагюрище, бойните действия по отбрана на Панагюрище, Батак и боят в Перущица.
Това няма да е типичната реконструкция на исторически събития, които обикновено се правят на местата, където са се случили. По данни на историците, по време на Априлското въстание в Добрич не е имало бойни действия. Има обесени хора след вълната, която е разтърсила Османската империя, но въстание тук няма. Но това не означава, че не можем да покажем на нашите съграждани как са се случили нещата.
Възстановката, която ще възпроизведем, се нарича Българският Великден. Хората ще имат възможността да видят един обзор на Априлското въстание.
На първо място ще могат да видят автентично оръжие от въстанието. Абсолютно всички оръжия на участниците ще бъдат автентични, като някои действително са участвали във въстанието.
Нашите съграждани ще могат да видят облеклото на башибозука, което е много живописно, носията на черкезите, участвали в разгрома на въстанието, униформата на „зуавския" корпус – най-масовата в турската армия през този исторически период, както и най-новата униформа на турската армия от този период, по изцяло европейски образец.
От страна на въстаниците зрителите ще могат да видят облеклото на мирния гражданин и как е изглеждало облеклото на въстаниците. Тъй като през този период подготовката на въстаниците включва не само въоръжение, но и осигуряването на униформи – т.нар. „венгерки", които са шити под влиянието на Австро-унгарската империя – красивите, обшити с гайтани униформи. На външен вид тези униформи са били много красиви, но в действителност доста са ограничавали и затруднявали движенията на несвикналия с военна униформа тогавашен българин.

Оръжията и униформите

Набавянето на оръжията е изключително трудно. Старинните оръжия излизат от всякакви възможни места – от стени, от тавани, скрити, заровени в земята, в хралупи на стари дървета, които се събарят при дърводобив. За съжаление, тези оръжия са в окаяно състояние – с невероятна корозия, с унищожени дървени части. И всичко това се възстановява – внимателно, с много старание и любов.
Оригиналните носии и униформи от епохата не са приложими за нашата реконструкторска дейност, а причините са няколко. Първо, ръстът на хората – преди почти 140 години средният ръст на хората е бил много по-нисък от сегашния. Практически, дрехите, които тогава са носели мъжете, сега трудно могат да станат и на петокласник. Дори да са перфектно съхранени, имаме и случаи на открити перфектни носии и ги съхраняваме просто като експонати, немислимо е да бъдат облечени. Поради тази причина възстановяването на униформите е един много дълъг и сложен процес, в който няма творчество, а изследователски усърдия.