Златните момичета на България по математика

Невероятен успех по време на Третата Европейска олимпиада по математика (EGMO)

Ученичките от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ постигнаха невероятен успех по време на Третата Европейска олимпиада по математика за момичета (EGMO), провела се в Анталия, Турция. България е с един златен и три сребърни медала.

Страната ни бе представена от Виолета Найденова, Деница Маркова, Велина Иванова и Павлена Ненова с ръководители – Ирина Шаркова и Емил Колев (на снимката). Преподаватели на четирите момичета в СМГ са Ирина Шаркова и Линка Минчева.

Медали взеха:

Велина Иванова (12 клас) – златен медал

Павлена Ненова (12 клас) – сребърен медал

Деница Маркова (10 клас) – сребърен медал

Виолета Найденова (9 клас) – сребърен медал

Българският отбор зае трето място в европейското класиране и четвърто място в класирането на всички 28 държави, които участваха със свои състезателки в Олимпиадата.

Средният резултат на участничките в EGMO 2014 беше под 10 точки. За своите решения Велина Иванова получи 24 точки, Виолета Найденова – 21 точки, а Павлена Ненова и Деница Маркова – по 19 точки.

EGMO 2014 е ново състезание по математика. За първи път Олимпиадата се проведе през 2012 година, но бързо набира скорост и тази година в него участваха над 110 момичета със сериозни интереси в областта на математиката от 22 европейски страни и от 6 гостуващи държави – Индонезия, Иран, Мексико, Япония, Саудитска Арабия и САЩ.