В Пловдив - и публични личности в скандала със списъците за евровота

Мисия Пловдив

15-04-2014, 19:00

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Масови стават случаите на злоупотреба с лични данни в подписките за регистрация на партии и коалиции за участие в предстоящите европейски избори през май, съобщава Радио Пловдив.

В Пловдив в списъците на политическите сили и коалиции попаднаха и публични личности.

Сред засегнатите са омбудсманът Димитър Атанасов, шефът на общинското предприятие "Чистота" Иван Стоянов и заместник-кметът на район "Западен" Ангел Славов. Атанасов и Стоянов са попаднали в подписката на Българска националистическа патриотична партия и веднага ще сигнализират за това Комисията за защита на личните данни и прокуратурата, както препоръчаха от ЦИК. Данните на Ангел Славов пък са използвани в подкрепа на регистрацията на Реформаторския блок.

Централната избирателна комисия апелира към гражданите, които установят злоупотреба с личните им данни при подписките за участие в евроизборите да сезират Комисията за защита на личните данни и прокуратурата.

На сайта на ЦИК всеки може да провери дали името и личните му данни са използвани в подкрепа на някоя от политическите сили. Проверката може да бъде направена след въвеждане на ЕГН в категория "За избирателите" на сайта на Комисията.