Куклите от царевична шума летят за Токио (снимки)

Мисия Пловдив

15-04-2014, 21:35

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Деца от школа по пластика в Куртово Конаре възродиха традиция от 30-те години на миналия век

Деца от школата по пластика „Духовно огледало“ към читалището в Куртово Конаре показаха как може да се възроди традиция, започнала през 30-те години на миналия век. Младите таланти представиха ръчно изработени кукли от царевична шума. Изложбата бе експонирана във фоайето на Областна администрация като цикъл от инициативата „Живи човешки съкровища от Област Пловдив“.

Областният управител Венцислав Каймаканов подчерта, че тя се открива неслучайно в дните преди Великден - празникът, който ни свързва силно с българските традиции. Впечатлен от изработките на децата, той заяви, че идеята на екипа му е да отвори вратите на залата за младите таланти и за в бъдеще. „Защото, убеден съм, че това, което се показва и ще се покаже тук като културно наследство от региона е непознато за много хора. А и има една мисъл: Чух и забравих. Видях и запомних. Разбрах и преживях“,  заключи областният управител. Идеята е в поредица от изложби да бъде представено културното наследство и традиции на други общини и населени места от Пловдивска област, добави главният секретар на Областна администрация Теодора Мурджева.

Изложбата на младите таланти от Куртово Конаре вече е била в Братислава, Виена и Париж. За 24 май тя ще бъде представена в Токио, съобщи секретарят на читалище „Любен Каравелов“  Емилия Шушарова. Школата по пластика е част от това читалище,  превърнало се в емблема за Куртово Конаре -  селото, възникнало през 1730 година и известно като „родното място на домата и червения пипер“.